Hassan’s verhaal

Mijn naam is Hassan, ik ben 33 jaar en ik kom uit Marokko. In december 2012 ben ik daar getrouwd en sinds september 2013 woon ik met mijn vrouw in Alkmaar. Dit voorjaar is ons eerste kind, een zoon, geboren. Ik heb niet alleen voor Nederland gekozen omdat mijn vrouw daar al woonde, maar ook omdat het zo’n vrij land is. Ik voel me hier veel beter dan in Marokko waar de leefomstandigheden voor veel mensen nog steeds zwaar zijn. Daardoor zijn de mensen vaak gefrustreerd, ongelukkig en onaardig tegen elkaar.
Lachen
Toen ik hier in Nederland voor het eerst mensen op straat zag lachen, had ik het idee dat er iets bijzonders met ze aan de hand was. Ik was dat gewoon niet ge-wend. Nu woon ik hier alweer
twee jaar en voel ik me meer en meer thuis. In Marokko ben ik 17 jaar naar school geweest en was ik wiskundedocent bij een privé-school. Ik spreek verschillende talen zoals Frans, Engels, Berber, Arabisch en een beetje Spaans.
Daarom vind ik het leren van de Nederlandse taal niet zo moeilijk.
Geslaagd
Na tien maanden taalles ben ik geslaagd voor mijn staatsexamen Nederlands als tweede taal, met mooie cijfers, waar ik heel blij om ben. Nu kan ik beter meedoen in de Nederlandse samenleving. Ik volg nu een opleiding bedrijfsin-formatica bij het LOI en ik hoop dat ik over vier jaar mijn diploma behaal. Ik vind veel dingen positief in Nederland. Kinderen kunnen er veilig(er) buiten spelen; alles is goed georganiseerd (het wegennet, het vervoer, enz.); het land is heel vlak; de mensen houden van orde en netheid, en ze doen wat ze zeggen. Toch zie ik ook minder positieve dingen: oude mensen lijken vaak eenzaam, er worden veel drugs gebruikt, er zijn veel files, en ik zie voorbeelden van discriminatie… Om geld te verdienen, werk ik als schoonmaker voor verschillende werkgevers (ook ’s nachts) en geef ik Arabische les aan kinderen afkomstig uit het Middenoosten. Ik hoop dat ik over vier jaar met mijn diploma snel een baan kan vinden in de bedrijfsinforma-tica. Aan het eind van mijn verhaal wil ik graag iedereen die Nederlands probeert te leren een paar tips geven:
•    Haal elke dag een krant en lees hem van begin tot eind. Vergeet niet om ’Goede morgen’ te zeggen tegen mensen die je onderweg ontmoet!
•    Het klinkt misschien raar, maar probeer zo veel mogelijk met jezelf in het Nederlands te praten als je alleen bent. Dat helpt!
•    Probeer zoveel mogelijk boeken te lezen en tv programma’s te volgen. Ook dat helpt!