• INOVA is op zoek naar budgetcoaches voor financiële ondersteuning van statushouders.

    Ben jij degene die ons team komt versterken?

INOVA is op zoek naar budgetcoaches voor financiële ondersteuning van statushouders.

Kom jij ons team versterken?

INOVA is een onafhankelijke Stichting en verantwoordelijk voor de begeleiding van statushouders die zich vestigen in de regio’s Alkmaar; IJmond of West-Friesland in één van de volgende 15 gemeenten

  • Alkmaar, Dijk & Waard, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo
  • Beverwijk, Heemskerk, Velsen
  • Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Koggenland, Opmeer en Medemblik.

INOVA begeleidt en ondersteunt nieuwkomers (vluchtelingen met een verblijfstatus) die zich vestigen in hun nieuwe woongemeente bij hun inburgering en participatie in Nederland. Dat doen we door middel van individuele begeleiding, sociale activering, groepstrainingen (o.a. budgetteren, wonen in Nederland, gezondheidszorg in Nederland) en wijkexcursies.

Stichting EdINOVA is onze zusterorganisatie die diverse taalcursussen verzorgt, waaronder taalverhoging, alfabetisering, inburgering en staatsexamen NT2. De begeleiding is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouders.

De functie

Vluchtelingen starten hun leven in Nederland vaak vanuit een kwetsbare inkomenspositie. Ze hebben geen spaargeld en een minimuminkomen. Voor het inrichten van hun woning sluiten ze een lening af, waardoor ze starten met een schuld. Daarnaast hebben statushouders vaak onvoldoende kennis van ons belastingsysteem, de zorgverzekering en inkomensondersteunende voorzieningen. Als budgetcoach bied je begeleiding aan vluchtelingen, individueel of groepsgewijs. Samen inventariseer je de leerwensen en werk je aan het ontwikkelen van financiële vaardigheden. Denk aan het leren omgaan met een digitale betaalomgeving, uitgaven leren plannen en het opstellen van een overzichtelijke thuisadministratie. Je neemt contact op met instanties en registreert in het digitale dossier.

Wat we verwachten

In deze rol is het van belang dat je in staat bent makkelijk contact te leggen (zowel met vluchtelingen als met instanties) en kunt communiceren met mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Je hebt kennis van financiële instanties, je hebt goede administratieve vaardigheden en je bent gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouder. Je bent geduldig en flexibel in het omgaan met onverwachte en onbekende situaties. Je bent gemotiveerd, hebt affiniteit met de doelgroep en hebt een open, lerende houding. Je bent sociaal vaardig en cultuursensitief. Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar voor minimaal een half jaar. Ervaring als budgetcoach of met het geven van trainingen is een pre.

Wat we bieden

INOVA biedt een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor eigen ontwikkeling. Er zijn volop mogelijkheden om te leren over andere culturen. Je maakt onderdeel uit van een prettig team, waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. Daarnaast bieden we diverse trainingen en een reis- en onkostenvergoeding.

Heb je interesse of wil je meer weten over deze vacature? Neem dan contact op met Mustafa Taha via telefoonnummer 06 8007 0502 of stuur een e-mail naar info@inova-alkmaar.nl. Wij nemen dan contact me je op.