• Stichting Heiloo voor Elkaar en Inova zijn op zoek naar vrijwillige taalmaatjes.

    Kom jij ons team versterken?

Inova vluchtelingenhulp is een onafhankelijke stichting, onder andere actief in de gemeente Heiloo. In deze gemeente begeleiden we statushouders tijdens hun integratie en inburgering. Dat doen we door middel van individuele begeleiding, sociale activering en groepstrainingen. EdInova verzorgt diverse taalcursussen waaronder taalverhoging, alfabetisering, inburgering en staatsexamen NT2. De begeleiding is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouders. Op het gebied van taalmaatjes werkt Inova samen met Stichting Heiloo voor Elkaar.

Stichting Heiloo voor Elkaar bestaat uit een grote groep vrijwilligers die activiteiten organiseert voor en ondersteuning biedt aan statushouders in Heiloo. Stichting Heiloo voor Elkaar organiseert onder andere huiswerkbegeleiding voor jongeren, samenspraak voor volwassenen, uitstapjes naar musea en allerlei sportactiviteiten.

De functie
Als taalmaatje ondersteun je een nieuwkomer in Heiloo bij het leren van de Nederlandse taal. Je spreekt minimaal eens per week af, overdag of ’s avonds, om eenvoudige gesprekken te voeren. Ook kun je ondersteunen in het leren kennen van de nieuwe woonomgeving. Je gaat samen naar de bibliotheek, maakt een wandeling, gaat samen naar de supermarkt en oefent op een speelse wijze met de Nederlandse taal. Je begeleidt niet bij het maken van huiswerk.

Wat we verwachten
In deze rol is het van belang dat je in staat bent makkelijk contact te leggen en je kunt communiceren met mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Je bent gemotiveerd, hebt affiniteit met de doelgroep en hebt een open, lerende houding. Je bent sociaal vaardig en cultuursensitief. Daarnaast ben je gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouder. Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar voor minimaal een half jaar.

Wat we bieden
Inova en Stichting Heiloo voor Elkaar bieden een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor eigen ontwikkeling. Er is volop mogelijkheid om te leren over andere culturen. Je maakt onderdeel uit van een prettig team waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. Daarnaast bieden we diverse trainingen en een reis- en onkostenvergoeding.

Heb je interesse of wil je meer weten, neem dan contact op met Mariet Mooiweer: mmooiweer@kpnplanet.nl of Lisette de Graaf: lisette.degraaf@inova-alkmaar.nl