• INOVA is op zoek naar tolken voor de ondersteuning van vluchtelingen

    Ben jij degene die ons team komt versterken?

INOVA is op zoek naar tolken voor de ondersteuning van vluchtelingen.
Kom jij ons team versterken?

INOVA is een onafhankelijke Stichting en verantwoordelijk voor de begeleiding van statushouders die zich vestigen in de regio’s Alkmaar; IJmond of West-Friesland in één van de volgende 15 gemeenten

  • Alkmaar, Dijk & Waard, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo
  • Beverwijk, Heemskerk, Velsen
  • Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Koggenland, Opmeer en Medemblik.

INOVA begeleidt en ondersteunt nieuwkomers (vluchtelingen met een verblijfstatus) die zich vestigen in hun nieuwe woongemeente bij hun inburgering en participatie in Nederland. Dat doen we door middel van individuele begeleiding, sociale activering, groepstrainingen (o.a. budgetteren, wonen in Nederland, gezondheidszorg in Nederland) en wijkexcursies.

Stichting EdINOVA is onze zusterorganisatie die diverse taalcursussen verzorgt, waaronder taalverhoging, alfabetisering, inburgering en staatsexamen NT2. De begeleiding is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouders.

De functie

De meeste statushouders spreken onvoldoende Nederlands (of Engels) om goed en duidelijk te communiceren met vrijwilligers en maatschappelijk begeleiders van INOVA. Voor het juist en volledig overbrengen van informatie maakt INOVA gebruik van tolken. Zo kunnen statushouders hun vragen stellen en wij onze uitleg geven. Een goede tolk is hiervoor noodzakelijk, zowel bij individueel contact als bij trainingen. Als tolk richt je je op het goed en duidelijk overbrengen van informatie vanuit het Nederlands (of Engels) naar Tigrinya, Arabisch, Dari, Farsi of Turks. Je kunt naar wens ingezet worden tijdens individuele gesprekken, activiteiten, spreekuren of trainingen en presentaties.

Wat we verwachten

Als tolk spreek je goed Nederlands en/of Engels. Je hebt begrip van de situatie waarin statushouders verkeren om een goede vertaling tot stand te brengen. Daarnaast heb je kennis van vragen en problemen waar statushouders mee te maken hebben. Je stelt je neutraal op en je bent geduldig. Je bent gemotiveerd, hebt affiniteit met de doelgroep en hebt een open, lerende houding. Je bent sociaal vaardig en cultuursensitief. Je moet helder kunnen communiceren en duidelijk maar eenvoudig uitleg kunnen geven. Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar voor minimaal een half jaar.

Wat we bieden

INOVA biedt een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor eigen ontwikkeling. Er zijn volop mogelijkheden om te leren over andere culturen. Je maakt onderdeel uit van een prettig team, waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. Daarnaast bieden we diverse trainingen en een reis- en onkostenvergoeding.

Heb je interesse of wil je meer weten over de vacature? Stuur dan een e-mail met je contactgegevens naar info@inova-alkmaar.nl. We nemen dan contact met je op.