• INOVA is op zoek naar vrijwilligers voor het spreekuur.

    Ben jij degene die ons team komt versterken?

INOVA is op zoek naar vrijwilligers voor het spreekuur.
Kom jij ons team versterken?

INOVA is een onafhankelijke Stichting en verantwoordelijk voor de begeleiding van statushouders die zich vestigen in de regio’s Alkmaar, IJmond of West-Friesland in één van de volgende 15 gemeenten:

  • Alkmaar, Dijk & Waard, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo
  • Beverwijk, Heemskerk, Velsen
  • Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Koggenland, Opmeer en Medemblik.

INOVA begeleidt en ondersteunt nieuwkomers (vluchtelingen met een verblijfstatus) die zich vestigen in hun nieuwe woongemeente bij hun inburgering en participatie in Nederland.  Dat doen we door middel van individuele begeleiding, sociale activering, groepstrainingen (o.a. budgetteren, wonen in Nederland,  gezondheidszorg in Nederland) en wijkexcursies.

De functie

Inburgeraars, die nieuw zijn in Nederland, zitten vol met vragen. Ze krijgen brieven van gemeenten en instanties die ze nog niet helemaal begrijpen. Tijdens het spreekuur kunnen vluchtelingen met al hun vragen en brieven bij ons terecht. Als spreekuurvrijwilliger beantwoord je tijdens het spreekuur diverse vragen. Je biedt ondersteuning bij het invullen van formulieren, adviseert over zaken rondom wonen, verzekeren en betalen en neemt contact op met diverse instanties.

Je registreert wat je hebt gedaan in het digitale dossier.

Wat we verwachten

Als vrijwilliger is het van belang dat je in staat bent makkelijk contact te leggen (zowel met vluchtelingen als met instanties) en kunt communiceren met mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Je bent gemotiveerd, hebt affiniteit met de doelgroep en hebt een open, lerende houding. Je bent sociaal vaardig en cultuursensitief. Je moet helder kunnen communiceren en duidelijk maar eenvoudig uitleg kunnen geven. Je hebt kennis van de sociale kaart of bent bereid deze te verwerven. Daarnaast heb je goede administratieve vaardigheden en ben je gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouder. Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar voor minimaal een half jaar.

Wat we bieden

INOVA biedt een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor eigen ontwikkeling.

Er zijn volop mogelijkheden om te leren over andere culturen. Je maakt onderdeel uit van een prettig team, waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. Daarnaast bieden we diverse trainingen en een reis- en onkostenvergoeding.

Heb je interesse of wil je meer weten over de vacature? Stuur dan een e-mail met je contactgegevens naar info@inova-alkmaar.nl. Wij nemen dan contact met je op.